Savez frizera

Savez frizera u Bosni i Hercegovini > Vijesti > Sanin Fazlić i laskava titula predsjednika Saveza frizera BiH

Sanin Fazlić i laskava titula predsjednika Saveza frizera BiH

U Sarajevu je održana Skupština Saveza frizera BiH, gdje je Sanin Fazlić izabran za predsjednika. Fazlić poručuje da će se truditi i boriti za ovu struku, jer smatra da je poprilično zapostavljena i da joj treba podrška.

Piše: Sanin Fazlić, vlasnik firme Maestro d.o.o., edukator i tehničar za kompaniju Frizer land d.o.o., profesor u Mješovitoj srednjoj školi, predsjednik udruženja frizera SBK i novoizabrani predsjednik Saveza frizera BiH.

Sanin je jednoglasno izabran za predsjednika Saveza frizera u BiH. Godinama je o ovoj struci, koja svake godine napreduje i iziskuje mnogo ulaganja, truda i rada. Kroz razgovor smo saznali više informacija o Saninu kao ocu dvije predivne djevojčice, koji se trudi biti dobar suprug, a u isto vrijeme i maksimalno posvetiti se svom poslu i obavezama koje su svakodnevno sve veće. U nastavku teksta pročitajte detaljnije.

BeautiFUL: Prije svega recite nam ko je Sanin Fazlić?

Fazlić: Prije svega, otac sam dvije prekrasne djevojčice, u braku sam sa osobom koja mi je pomogla da sve što danas imam, dobije svoj smisao. Imam 36 godina i 18 godina radnog staža. Profesor sam u Mješovitoj srednjoj školi „Gornji Vakuf” već 10 godina i vlasnik firme Studio Maestro d.o.o. koja se pored frizersko kozmetičkih usluga bavi uvozom i distribucijom. 6 godina sam bio predsjednik Udruženja frizera SBK i evo sad predsjednik Saveza frizera u BiH. Dugi niz godina sam edukator ispred kompanije Frizer land koja mi je u mnogome pomogla da napredujem kao frizer. Učesnik sam mnogih državnih, regionalnih i svjetskih prvenstava frizera, osvajao mnoge prestižne nagrade, nastupao na mnogim revijama i hair show nastupima, edukacijam i seminarima.

BeautiFUL: Kako je krenula Vaša priča kada je u pitanju frizerstvo?

Fazlić: Nakon završetka Osnovne škole majka je insistirala da upišem frizersku školu jer je tetka frizerka i željela je da sa njom radim. Iskreno u tom momentu nisam se vidio kao frizer, Imao sam drugačije vizije i u skroz drugom smjeru sam vidio sebe u budućnosti. Upisao sam Srednju frizersku školu u svom rodnom gradu Zenici i nakon toga, tetka je sve učinila da zavolim posao frizera. Pored što me je učila i stimulisala, slala me je na seminare što mi je u mnogome pomoglo i tako da velika zasluga za danas pripada njoj.

BeautiFUL: Da li je ovaj poziv bio Vaš san od djetinjstva ili ste tokom života shvatili da je ustvari frizerstvo Vaša ljubav?

Fazlić: Kao što sam rekao da se u srednjoj školi nisam mogao vidjeti kao frizer, danas se ne mogu zamisliti u bilo kojoj drugoj sferi života ili branši. Vremenom sam zavolio ovaj put kojim sam krenuo i trenutno frizerstvo mi predstavlja veliko zadovoljstvo i ljubav.

BeautiFUL: Vaš salon Studio Maestro Sano se nalazi u Vitezu, kažite nam koliko provodite vremena na svom poslu?

Fazlić: Tačno. Moj studio se nalazi u Vitezu i moram priznati da sam mnogo ponosan na ovaj korak koji sam uradio. Moj dugogodišnji san da kupim prostor i otvorim salon u kojem ću stvarati lijepe kose se ostvario. Sve moje ideje i želje su se poklopile, krenuvši od lokacije, do vizuelnog izgleda i dizajna. Dosta puta sebi kažem da puno radim i da smatram da bi trebao smanjiti obim posla i posvetiti se svom životu.

BeautiFUL: Da li teško uklopiti se u želje klijentica, koje su vjerujemo, ponekada i neizvodive?

Fazlić: Vjerujte da toliko postoji anegdota kada su u pitanju želje klijentica, da biste ostali bez teksta, ali kada sam ja u pitanju svaki dan radim na usavršavanju sebe i svog znanja. Poprilično je jasno koje su mogućnosti hemije kao i to koliko dlaka može da trpi i zbog toga jasno znam šta mogu, a šta ne mogu raditi. Tako da zahvaljujući svom znanju argumentovano mogu odbiti te nerealne želje koje dobivam svakodnevno.

BeautiFUL: Saznajemo da ste učestvovali na raznim seminarima i takmičenjima, pa nam recite nešto više o tome?

Fazlić: Vjerujem da sam samo mali dio znanja „pokupio“ s obzirom da je ova oblast jako široka i da se svakodnevno uči nešto novo, kako moje ostale kolege pa tako i ja. Smatram da je učenje majka znanja i tom linijom se uvijek vodim.

BeautiFUL: Ove godine ste dobili laskavu titulu novog predsjednika Saveza frizera za BiH, da li je to promjenilo način Vašeg poslovanja?

Fazlić: Čast mi je što sam imenovan za predsjednika ali osjećam već „teret“ shodno mom već velikom obimu posla. Nadam se da ću imati podršku kolega iz cijele BiH, u planu da napravimo lijepu atmosferu u ovoj kategoriji posla. Moja obaveza je da promjenim mnogo stvari što se tiče ove branše, od nelegalnog rada do zakonske regulative, pa sve do školstva. Veliku štetu smo pretrpjeli tokom ove godine, izazvane virusom Covid19 i to sve bez ičije pomoći. S tim smatram da je vrijeme da se detaljno pozabavim ovim problemom.

BeautiFUL: Da li imate neke novitete ili plan na osnovu kojeg ćete raditi u narednoj godini ili je još uvijek rano za to?

Fazlić: Prije same kandidature sam stvorio cilj i jasnu viziju. Prvo što ću u narednom periodu učiniti je ofirmiti tim s kojim planiram obići cijelu BiH i obaviti sastanke sa frizerima, kozmetičarima i berberima, kao i kućama koje se bave uvozom i distribucijom frizerske opreme. Plan je da svakog čovjeka iz ove struke obavijestim o svakom problemu i iznesem plan i prijedlog za rješavanje problema. Planiram da sa svakim frizerom potpišem ugovor, gdje će oni kao članovi saveza imati svoje kartice s kojim će ostvariti dodatne popuste na kupovinu materijala s kojim rade.

BeautiFUL: Otac ste i suprug, pa recite nam da li je teško uskladiti posao i obaveze privatnog života?

Fazlić: Supruga me je upoznala kao nekog ko je uvijek u pokretu, tako da me je prihvatila takvog kakav jesam. Kod mene se ne zna radno vrijeme jer ova struka nema fiksno radno vrijeme. Ali moram da priznam da svaki slobodan trenutak pokušavam provesti sa svojom familijom i trudimo se iskoristiti ga kvalitetno.

BeautiFUL: Za kraj možete nešto poručiti našim čitaocima

Fazlić: Bez obzira kojim se poslom bavili ono što je najbitnije je da se posvetite svom radu. Svoju energiju preusmjerite na ono što volite.