Savez frizera

Savez frizera u Bosni i Hercegovini > Vijesti > SANIN FAZLIĆ, PREDSJENIK SAVEZA FRIZERA BIH: Smatram se dovoljno dobrim da nešto što pokvarim znam popraviti

SANIN FAZLIĆ, PREDSJENIK SAVEZA FRIZERA BIH: Smatram se dovoljno dobrim da nešto što pokvarim znam popraviti

Iz arhiva: Tekst portala Centralna.ba prenosimo u cijelosti.

Sanin Fazlić frizer je već 20. godina, srednju školu završio je u Zenici i nakon toga je počeo da radi u Vitezu. Fazlić je nedavno izabran za predsjednika Saveza frizera Bosne i Hercegovine i osvojio je 12. mjesto na Svjetskom takmičenju frizera.
To nas je zainteresovalo da saznamo šta se dešava iza okrilja njegovog frizerskog salona “Maestro”, piše portal Centralna.ba.

Prije svega čestitamo Vam na osvojenom 12. mjestu na Svjetskom prvenstvu frizera.

Kako se odvijalo takmičenje?

Takmičenje je bilo online. Svaka reprezentacija dobila je određeni link na kojem je radila, te su se poslale slike žiriju iz čitavog svijeta. Oni su dobili te slike, a imali su zahtjeve kako treba da izgleda. Ukratko oni pošalju agendu kako to treba da izgleda, mi smo napravili te slike i poslali smo.
Da li je bilo plagijata s obzirom da takmičenje nije bilo u Parizu vec online?

Žiri je to pregledao, ocjenio, sad koliko je to relevantno….,oni su navodili da nema fotoshopa. Naša reprezentacija to nije radila, međutim kad smo vidjeli druge radove, očigledno je bilo puno radova koji su se podvrgli fotošopiranju ali u svakom slučaju naša reprezentacija je zadovoljna plasmanom.

Koji su trenutni trendovi kada je u pitanju boja kose?

To je najteže pitanje koje ste mi mogli postaviti. Trendove bi trebale davati najpoznatije svjetske javne ličnosti. Te ličnosti su obično podređene određenim frizerskim kućama, da pojasnim te kuće plate javne osobe i svaka kuća pokušava promovirati svoj brend. Mislim da je i dalje sjenčenje kose trend ,sve se zasniva na balayage.
Zašto balayage?

Zato sto jednostavno odgađa tretiranje kose, nemarni broj je uništenih kosa. Kad rade balayage mogu pustiti duže vrijeme da to lijepo izgleda.

Postoje li neki trikovi za dane kada baš nemamo mnogo vremena a želimo da kosa izgleda približno kao iz salona?

Ako je žena sklona da ima već naviku za stilizovanje kose za nju postoji šansa da uradi nešto od svoje kose sama. Kada je prljava kosa može da se iskoristi neki puder u prahu time se isuši kosa a i time se dobiva na izgledu same kose. Osobe koje nisu sklone ne postoji šansa za stilizovanjem, a danas je veliki broj žena koje ne znaju ništa uraditi kosi.
Odluči li se dosta žena za drastične promjene kada je riječ o boji i dužini kose?

Na temelju mog iskustva kada je u pitanju šišanje teško se žene odlučuju na drastične promjene. Ali ima dosta žena kad je kolor u pitanju koje su sklone promjeni iako ponekad dođu klijenti sjednu i kažu radi što želiš tj što mislim da bi im najbolje pristajalo i to je najbolji dio u poslu odrješene ruke kada je u pitanju make over

Umara li Vas svakodnevni rad sa različitim profilom žena?

Ne, sve zavisi kako doživljavate svoj posao. To je u opisu posla da dolaze različiti karakteri. Jednostavno čovjek se navikne. Iako dođe do neke greške moja sposobnost je da popravim ono što sam pokvario.
U razgovoru prije spomenutih pitanja spomenuli ste da Vam se posao frizera dopao isključivo zbog bakšiša.
Ima li danas tog bakšiša nakon toliko godina ?

Kroz naš salon konstantno ima zato što vjerojatno i mi sami ostavljamo bakšiše gdje god se pojavimo.