Savez frizera

Savez frizera u Bosni i Hercegovini > Takmičenja > Saopćenje Saveza frizera u BiH: Ograđujemo se od takmičenja “Barbers United” i drugih koja nisu pod našim okriljem

Saopćenje Saveza frizera u BiH: Ograđujemo se od takmičenja “Barbers United” i drugih koja nisu pod našim okriljem

Rukovodstvo Saveza frizera u Bosni i Hercegovini koje čine članovi Skupštine Saveza, prethodnih dana obavilo je niz konsultacija o pitanjima organiziranja takmičenja koja nisu pod okriljem Saveza kao krovne organizacije frizera u BiH i kao ravnopravnog člana Svjetske frizerske organizacije (OMC).

Neposredan povod za zajedničko saopćenje je najava takmičenja pod nazivom “Barbers United” na društvenim mrežama, a koje bi se trebalo održati 19. februara u Sarajevu. Napominjemo da su sa sadržajem saopćenja saglasni predsjednici Saveza frizera Crne Gore i Srbije kao članica OMC-a, Zoran Vukčević i Bane Babić kako bi dali podršku našem Savezu, a time i u svojim zemljama poslali poruku i ogradili se od ovakve vrste takmičenja.

“Savez frizera u Bosni i Hercegovini ograđuje se od svake vrste takmičenja frizera koje nije pod našim okriljem iz sljedećih razloga. Općepoznato je, čak i medijski u više navrata prezentirano koliko su Savez, klubovi i naši aktivni članovi prethodnih godina i decenija uložili napora i vremena volonterskog rada u pripreme, treninge, pronalazak sponzora i niz drugih aktivnosti za organiziranje državnih i odlazaka na međunarodna takmičenja. Stoga nas žalosti činjenica da se bilo ko samostalno i bez saradnje sa Savezom koji je po svome Statutu i razlogu svoga postojanja uopće jedini relevantan organizirati takmičenja, odlučuje na ovakve korake.

Napominjemo da je ista manifestacija takmičarskog karaktera pod nazivom “Barbers United” koja je ovoga puta samo povod, a ne razlog da se na ovakav način oglasimo, održana prošle godine uz sudjelovanje kluba iz Sarajeva kao člana Saveza u samoj organizaciji te da je nakon takmičenja predsjednik Saveza Sanin Fazlić pretrpio brojne kritike i pritiske iz klubova, kako iz BiH tako i iz regiona.

U pojedinim medijima zbog neupućenosti novinara, što je donekle i razumljivo, osvajači medalja na pomenutom takmičenju predstavljani su kao osvajači medalja Državnog takmičenja. Sve je izazvalo razočarenje kod brojnih frizera koji se godinama takmiče na državnim, regionalnim i međunarodnim takmičenjima, treniraju i ulažu ogromne napore i materijalna sredstva za takmičenja.

Također napominjemo da na takmičenjima pod okriljem Saveza postoji niz propisanih pravila struke i procedura, od načina imenovanja žirora do niza drugih pravila koja propisuje OMC čiji smo, kao Savez, dugogodišnji i vrlo ugledni član. Stoga smatramo da bilo koja vrsta takmičenja koje ni na koji način ne nadzire Savez i u njemu ne sudjeluje, može nanijeti nesagledivu štetu, kako Savezu tako i samoj frizerskoj struci.

Naglašavamo posebno naš zajednički stav koji će uskoro biti pretočen u zvaničnu odluku Skupštine Saveza frizera u BiH da članovi Saveza koji budu učesnici ovakve vrste takmičenja od kojeg se Savez ograđuje, bilo da se radi o takmičarima ili ocjenjivačima, neće moći sudjelovati ni na jednom takmičenju koje organizira Savez, a samim time neće moći ostvariti plasman ni na jedno regionalno ili međunarodno takmičenje.

Izražavamo nadu da će organizatori ovakvih manifestacija i oni koji takve kane u budućnosti organizirati, naći razumijevanja za ovakve naše odluke kao i shvatiti smisao rada naših klubova, aktivnosti i uopće smisao postojanja Saveza frizera u BiH kao ponosnog i vrlo uspješnog člana OMC-a, krovne svjetske frizerske organizacije.”