Savez frizera

Savez frizera u Bosni i Hercegovini > Vijesti > Održana Skupština Saveza u Banjoj Luci: Državno prvenstvo početkom juna u Zenici

Održana Skupština Saveza u Banjoj Luci: Državno prvenstvo početkom juna u Zenici

Redovna Skupština Saveza frizera u Bosni i Hercegovini održana je u nedjelju (25.2.2024.) u Banjoj Luci. Prisutni delegati klubova koji kao članovi čine Savez jednoglasno su usvojili sve godišnje izvještaje predsjednika Sanina Fazlića, a najviše govora, očekivano, bilo je o organizaciji i održavanju Otvorenog Državnog prvenstva frizera BiH.

Analizirane su i od strane delegata Skupštine pohvaljene aktivnosti i odlični rezultati Saveza, klubova i pojedinaca kao članova Saveza, kako na domaćem tako i na međunarodnom planu u protekloj godini koja je označena kao vrlo uspješna.

Također, donijete su i odluke da se krene u proceduru izmjene Statuta kojom bi se riješilo certificiranje frizerskih edukatora od strane Saveza kao vid reakcije na sve prisutniji trend pojave edukatora koji vrše obuku frizera bez potrebnih referenci, obrazovanja i rezultata u radu.

Predsjednik Fazlić prezentirao je Skupštini i aktivnosti koje je već poduzeo u vezi sa organiziranjem ovogodišnjeg Državnog prvenstva. Shodno dosadašnjoj praksi da se takmičenja održavaju u različitim gradovima Bosne i Hercegovine, uz podsjećanje da je prošlogodišnje prvenstvo održano u Vitezu, a godinu prije toga u Cazinu, predsjednik Fazlić obavio je razgovor na ovu temu sa Upravom Grada Zenice koji se već godinama spominje kao prijedlog.

Nakon prezentiranja Projekta Otvoreno Državno prvenstvo frizera BiH 2024. od strane Fazlića, prijedlog da se održi u Zenici svesrdno je na sastanku prihvatio gradonačelnik Fuad Kasumović koji je obećao maksimalnu podršku u organizaciji.

Nakon jednoglasno usvojene odluke Skupštine da će to ove godine biti Zenica i to reprezentativna i dobro poznata Gradska arena, također je odlučeno da se Prvenstvo početkom juna iz niza argumentiranih razloga.

Definitvna potvrda datuma zavisi i od Gradske Uprave Zenica koju uskoro očekujemo.

Ono što je također odluka Skupštine, a što će biti novitet na ovogodišnjem Državnom prvenstvu, jeste da će pravo učešća kao takmičari imati svi frizeri bez obzira jesu li članovi klubova ili Saveza, s tim da će moći kao takmičari jednog vida trening kategorije osvojiti priznanja, ali neće imati prava na titulu državnih prvaka kao ni odlaska na OMC Svejstko prvenstvo.

Cilj ovakve odluke Skupštine je animiranje što većeg broja frizera da se posljedično uključe u aktivnosti, klubove, rad i takmičenja koje organizira Savez kako bi što više članova učestvovalo u promociji i podizanju frizerske struke na viši nivo, a što je primarna uloga Saveza.

(A.L.)